Firmamız Lpg Montaj Servisi olmasının yanı sıra Otomobil , hafif binek ve ticari araçların da Mekanik Servisi & Bakım Onarımı ve Her türlü Tamir işlerinin de yapıldığı komple bir servistir.
Otomobil, Hafif ve Ticari Araç Periyodik Bakım
Servisimizde tüm otomobil, hafif binek ve ticari araçlarınız periyodik bakımları teknik gereksinimleri uygun olarak yapılır. Periyodik bakımlar esnasında yıpranmış veya süresi dolmuş parçaların ve sıvıların değişiminin yanı sıra, aracın modeli, kilometresi ve yaşına göre bir takım kontroller yapılır. Periyodik bakımlar ile birlikte yapılan bu kontroller ile güvenli sürüş imkanına kavuşurken süpriz arızaların önüne geçilmiş olur. Meydana gelecek öngörülemeyen arızaların tespiti önceden tespiti ile sizi yüksek masraflardan kurtarır. Yaptırdığınız periyodik bakımlarla, aracınızın değerine değer katarken hem sizi hem aracınızı korur. Aracınızı periyodik ve yıllık bakımlarını düzenli yaptırarak aracınızın ilk günkü gibi performanslı ve konforlu olmasını sağlayabilirsiniz.
Aracınız için Periyodik Bakım Nedir neden gereklidir?
Araçlar birçok mekanik, elektrik, elektronik parçanın ve bu parçaların bir kısmında kullanılan bazı bileşenlerin bir araya getirilmesi ile oluşturulur. Araçlarınız, kullanılmaları neticesinde veya uzun süre kullanılmadan bekletilmelerinden dolayı otomobili oluşturan parçalar üzerinde zamanla aşınmalar, bozulmalar, korozyon vb. fiziksel tahribatların meydana geldiği; kimyasal maddelerin özelliklerinin değiştiği, belirli zaman aralıklarında parçaların mukavemetinin azaldığı ve özelliğini yitirdiği görülmektedir. Bu nedenlerle parçaların dayanımları ve çalışma performanslarının düştüğü ve parçalar üzerinde yapılmış olan ayarlamaların bozulduğu tespit edilmektedir. Yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı motorlu araçlar üzerinde belirli aralıklarla kontrol, ayar ve değiştirme işlemlerinin gerçekleştirilmesi gereklidir. Bu işlemlerin tümüne “oto periyodik bakım” denilmektedir.
Periyodik Bakımın Faydaları:
Beklenmedik arızaların ve buna bağlı servis onarım masraflarının önüne geçmek. Önceden periyodik bakım yaptırarak, hesapta olmayan arızalara bağlı olarak, aracın servislerde onarımı süresince araçsız kalma durumunu engellemek. Özellikle ticari araç kullanıcıları için zaman ve gelir kaybını yaşamamak. Aracın satışı esnasında, periyodik bakımlı bir aracın kazandığı avantaj ile aracın 2.el satışa değerinin artmış olması. Bakımlı bir araç sayesinde araçla güven içinde yolculuk yapmak. Aracın ve motorun hizmet ömrünün artması. Daha uzun süre aracınızı verimli kullanabilmesi. Aracınızın performansının artması ve daha düşük yakıt tüketimi sağlanması. Düzenli bakımları yapılmış bir araç kullanarak, çevre temizliğine ve insan sağlığına katkıda bulunmak.
Periyodik bakımda değişmesi gereken parçalar ve yardımcı ürünler nelerdir?
Araç markası, kilometresi ve yaşına bağlı olarak değişmekle birlikte genel olarak araçların periyodik bakımlarında yapılan işlemler aşağıdaki gibidir
Motor yağı değişimi
Motor bakımı (keçelerin kontrolü, sızdırma, kaçak, buji kontrolü vs. kontrolünü içerir)
Yağ filtresi değişimi
Hava filtresi değişimi
Polen filtresi değişimi(Klimalı araçlarda)
Yakıt filtresi değişimi
Fren bakımı
Soğutma suyu kontrolü (Antifiriz ölçümü yapılır, gerekliyse yenilenir)
Ön takım kontrol
Elektronik chek-up
Lastiklerin kontrol edilmesi (Lastik basıncı, yırtık, balonlaşma vs)
Şase ve kaportanın gözle kontrolü
Bakımların hepsi aynımıdır? Farkları var mıdır? Varsa nelerdir?
Bakımları periyodik bakımlar ve ağır bakımlar olarak ikiye ayırırız.
Periyodik bakımlar arabanızın doğru çalışmaya devam etmesi için genel olarak filtre değişimleri ve detaylı kontrolleri içerir.
Ağır bakımlarda daha çok triger değişimi, fren balata değişimi gibi ağır işçilik gerektiren işlemler yapılır.
Ağır bakımda neler yapılır?
Triger kayışları kontrol/değişim
Baskı balata kontrol/değişim
Şanzıman kontrolü
Direksiyon kutusu ve direksiyon kontrolü
Rot ayarı (gerekliyse), tabla fişekleri, tabla kontrolü
Periyodik bakımda yapılan işlemlerin detayları
Lastikler: Lastik balans, ön düzen ayarı, nitrojen dolum hizmetleri yanında aşağıdaki kontroller de dikkatle yapılmalıdır. Lastik hava basınç kontrolü yapılmalı ve olması gereken değerlere ayarlanmalı, diş derinlik ölçümü, lastik aşınması ve hasar kontrolleri, lastik supap ve supap kapakları, bijonlar kontrol edilmelidir.
Akü: Araçların ilk harekete geçmesi ve çalışmasını, marş motoruna akım göndererek sağlan, kimyasal anlamda enerji depolayan ve gerektiğinde bu kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine çeviren cihazlardır. Araçlarınızın akü bağlantı kabloları, elektrolit seviyesi kontrol edilmeli ve kutup başı temizliği yapılarak akü voltajı ölçümü yapılmalıdır.
Motoryağı: Aracı bir insan vücuduna benzetirsek, bizler için damarlarımızda dolaşan kan ne kadar önemli ise, motoryağı da aracımız için aynı önemi taşır. Motoryağı, aracımızın motorunun çalışması esnasında hareketli parçalar arasında bir yağ filmi oluşturarak sürtünmeyi ve aşınmayı önler, içerdeki katkılar sayesinde de motor parçalarını temizler ve oluşan ısının bir kısmını alarak soğutma sistemine de yardımcı olur. Motoryağının, seviyesinin belli periyotlarda düzenli olarak kontrol edilmesi ve en azından yılda bir değiştirilmesi tavsiye edilir. Araca uygun motoryağı seçimi, yağ seviye kontrolleri ve değişim işlemleri düzenli olarak yapılmalıdır.
Yağ Filtresi: Motoryağını süzerek, yağlama kanallarına akışını sağlar. Zamanında değiştirilmeyen filtreler işlevini kaybederek, dolar ve tıkanır. Buna bağlı olarak yağ kanallarının tıkanması ve motorda yetersiz yağlanmaya yol açar. Yağ filtresinin her motoryağı değişiminde değiştirilmesi tavsiye edilir.
Hava Filitresi: Motora temiz hava girişi, ancak havadaki toz zerreciklerin hava filitresinden süzülerek geçişi ile mümkündür. Bu yönden hava filitresini motorun akciğerlerine benzetmemiz yanlış olmaz. Periyodik bakımlarda kontrol edilip temizlenmeyen veya zamanında değiştirilmeyen filtreler tıkanarak, yetersiz hava girişi ve buna bağlı olarak araçta performans ve verim kaybı düşüklüğü ile yakıt sarfiyatı artışına neden olur.
Yakıt Filitresi: Yakıt içerindeki yabancı partikülleri ( tortu, toz, v.b.) süzerek, yakıt pompasına temiz bir yakıt akışı sağlar. Zamanında değiştirilmezse, filtre tıkanır, araçta çekiş problemleri başlar ve yakıt sarfiyatı artar.
Polen Filitresi: Araç içersine temiz hava girişi ve araç içindekilerin temiz ve sağlık bir hava solunması, klima ve havalandırma sisteminin verimli çalışması için periyodik bakımlarda kontrol edilmesi, gerekirse değiştirilmelidir.
Ateşleme Bujisi: Benzinli araçlarda silindir içerisinde alınan yakıt hava karışımının ateşlemesi bujiler vasıtasıyla olmaktadır. Bujiler kontrol edilmeli, işlevini kaybeden bujiler değiştirilmelidir. Zamanında değiştirilmeyen bujiler, aracınızda yetersiz ateşleme ve buna bağlı olarak tekleme problemleri yaratabilir.
Fren Sistemi Kontrolleri: Araçta emniyetli bir sürüş için en önemli unsurlardan biri fren sisteminin kontrolleridir. Aracınızın ön ve arka fren balataları, kampana ve disk tertibatı, fren merkezi, fren hortumları, fren hidroliğini düzen olarak kontrol edilerek güvenli sürüş sağlanabilir.
Süspansiyon Sistem Kontrolleri: Aracın zemin ile sürekli temasını amortisörler, ön düzen elemanları, rot başı ve rotiller kontrol adilmesi ve gerekli durumlarda yapılacak değişimlerle, aracın yol tutuşu arttırılmalıdır.
Cam Silecekleri: Araçta güvenli bir sürüşün ilk şartı sağlıklı bir görüş sağlanmasıdır. Yaz ve kış mevsim özellikleri, toz, kir ve buna bağlı olarak silecek lastikleri belli bir kullanım süresi sonrasında, vasfını yitirirler. Araca uygun silecek seçimi ve montajı yapılmalıdır. Ayrıca aracın cam yıkama suyu kontrol edilerek tamamlanmalıdır.
Egzos Sistem Kontrolleri: Araçların egzos hattı bağlantı durumları, paslanma, kaçak olup olmadığı da kontrol edilmelidir.
Antfriz: Yaz, kış ayırımı yapmaksızın, kaynama derecesi yüksek, korozyona karşı koruyucu özelliği olan organik ürünlerden seçilmelidir. Yakıtta tasarruf, motor ve soğutma sisteminin ömrünün uzamasında ciddi faydalar sağladığı unutulmamalıdır. Kış aylarında motorun operasyon sıcaklığına kısa sürede ulaşmasını, yaz aylarında ise daha çabuk soğumasını sağladığı unutulmamalıdır.
Hidrolik Yağlar: Hidrolik fren yağları zamanla atmosferdeki nemden etkilenerek bünyesinde su oluşturur ve fren sisteminde pas ve korozyon oluşur bunun sonucunda da fren sisteminde ciddi arızalar oluşmasına sebep olur. Bu oluşum oranı %1-2 ise kabul edilebilir düzeydir. Bu oluşumun üstüne çıkan tüm hidrolik fren yağları değiştirilmelidir.